Inspiratie
Terug naar nieuws

Een dokter nodig op je bestemming. Vergoedt je zorgverzekering dat?

7 juli, 2017 om 08:48

Elke maand betaal je een flinke premie voor je zorgverzekering. Dan ben je in het buitenland toch ook goed verzekerd voor geneeskundige kosten? Dat is helaas niet altijd het geval. Een hardnekkige misvatting met mogelijk dure gevolgen. We leggen je graag uit hoe het zit.

Geneeskundige kosten op reis worden in de meeste gevallen niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Daardoor kan het gebeuren dat je veel moet bijbetalen voor medische zorg in het buitenland. In Scandinavië en de Verenigde Staten zijn doktersrekeningen aanzienlijk hoger dan bij ons. En wil je in een land als Griekenland of Brazilië liever naar een privékliniek, dan lopen de kosten ook flink op. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan krijg je – afhankelijk van de zorgverzekeraar en de gekozen dekking – maximaal 2 x het Nederlandse tarief uitgekeerd. Dus ook met een aanvullende zorgverzekering ben je nooit in alle gevallen 100% verzekerd voor medische kosten op reis.

EHIC
De pas van jouw zorgverzekering geldt doorgaans ook als European Health Insurance Card (EHIC). Kijk op je zorgpas of de website van je zorgverzekeraar om te zien of dit voor jou ook geldt. Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.

In onderstaande tabel zie je welke vergoedingen je zorgverzekering biedt voor geneeskundige kosten op reis en welke vergoedingen onze reisverzekering met Geneeskundige Kostendekking biedt.

Basis zorgverzekering Reisverzekering dekking Geneeskundige Kosten
Repatriëring Tot max.100% vergoeding indien medisch noodzakelijk Tot max. 100% vergoeding indien medisch gewenst
in EHIC-land* in het ziekenhuis In gewoon ziekenhuis vergoeding van de medische zorg naar de maatstaven van dat land en/of tot max. 1 x het NL tarief Alle noodzakelijke medische kosten tot max. 100% vergoed + vergoeding verplicht eigen risico
in EHIC-land* in privékliniek Vergoeding tot max. 1x het NL tarief voor de behandeling Tot max. 100% vergoeding
Overige landen Max. 1x het NL tarief Tot max. 100% vergoeding
Verplicht eigen risico zorgverzekering Geldt Het verplicht eigen risico voor de medische behandeling wordt vergoed. Een eventueel vrijwillig eigen risico wordt niet vergoed.
Extra reiskosten van en naar de arts/kliniek Mogelijk vergoeding, afhankelijk van je gekozen zorgverzekering en dekkingen Tot max. 100% vergoeding
Tandheelkundige kosten binnen Nederland Geen vergoeding Geen vergoeding
Tandheelkundige kosten buiten Nederland Geen vergoeding Vergoeding van medisch noodzakelijke tandheelkundige kosten door een ongeval tot maximaal € 500,- bij Optimaal

Dit geldt alleen voor noodzakelijke en spoedeisende geneeskundige kosten tijdens de reis.

Let op: de dekking Geneeskundige kosten van de reisverzekering biedt een aanvulling op de wettelijke verplichte Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat deze dekking alleen aanvullend vergoedt wat je zorgverzekering niet of onvoldoende vergoedt. En heb je hulp nodig? Word je behandeld of opgenomen in een ziekenhuis of privé kliniek? Neem dan als dat mogelijk is, eerst contact op met de Europeesche Hulplijn voor professionele begeleiding.

Neem geen onnodig risico en sluit de dekking Geneeskundige Kosten af bij je reisverzekering.
Al vanaf € 0,45 extra per persoon per dag ben je verzekerd van:

  • Alle noodzakelijke medische kosten altijd tegen kostprijs gedekt
  • Ook vergoeding van het “verplichte eigen risico” van de zorgverzekeraar voor in het buitenland gemaakte medische kosten
  • Vergoeding van extra reiskosten van en naar de arts of ziekenhuis / kliniek
  • Repatriëring indien medisch gewenst en verantwoord (op de zorgverzekering alleen repatriëring medisch noodzakelijk is)

Tip: Voor medische kosten die gevolg zijn van skiën of snowboarden is het noodzakelijk dat de dekking Skiën of snowboarden op de reisverzekering is meeverzekerd.

Wil je meer weten? 
Op je polisblad zie je of de dekkingen Geneeskundige kosten en/of Skiën en snowboarden zijn meeverzekerd. Heb je een Optimaal-reisverzekering afgesloten? Dan zijn geneeskundige kosten standaard meeverzekerd. Neem voor meer informatie contact op met ons op 074 – 3492358 of online je premie berekenen en direct afsluiten:

> Kortlopende Reisverzekering

> Kortlopende Annuleringsverzekering

> Doorlopende Reisverzekering

> Doorlopende Annuleringsverzekering

 

* Landen waar de EHIC geldig is:
Je kunt de EHIC gebruiken in België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Je kunt de zorgpas ook gebruiken in Australië.

De EHIC is ook geldig in eilanden/gebieden die buiten Europa liggen, maar behoren tot een EU-land. Dit zijn de Canarische eilanden (Spanje), Ceuta (Spanje), Frans Guyana (Frankrijk), Gibraltar (Verenigd Koninkrijk), Guadeloupe (Frankrijk), Madeira (Portugal), Martinique (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Melilla (Spanje), Réunion (Frankrijk) en St Martin (Frankrijk).

Reis en annuleringsverzekering
Spring naar toolbar